Dziś szybki przepis na przepyszne bliny żmudzkie jakie jedliśmy w tym roku w Wilnie <3 jeden z przysmaków zaraz po kibinach (pierogi, nie mój poziom wtajemniczenia, raczej na pewno ich nie zrobie sama) czy cepelinach ( nad którymi pracuje, pierwsza wersja raczej do udanych nie należała).
Potrzebujemy :
Farsz :
(ewentualnie rosół, jeśli mamy i chcemy mieć mięso bardziej wilgotne)
Farsz niestandardowy wegetariański
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki, przecisnąć przez praskę, dodać jajko, mąkę, sól, pieprz. Wyrobić lepkie ciasto, nie może być zbyt rzadkie.
Mięso/ pieczarki przesmażyć, doprawić ostudzić.
Uformować podłużny placek na dłoni, nałożyć farsz do środka , zawinąć placek i dobrze zlepić brzegi. Obtoczyć w mące i smażyć na gąrącym tłuszczu.
Litwini kochają śmietanę, gęstą i tłustą, dlatego też prawdziwe bliny żmudzkie bez śmietany na Litwie się nie obejdą.
Smacznego ! I zapraszamy na Litwę www.santaklara.pl