Pomysł na szybki obiad. Spagetti mięsno-warzywne. 10 kroków

Kiedy nie masz czasu na wymyślny obiad, tak jak ja dziś , ( a chcę męża przywitać w domu, kiedy wraca po 10 dniach ) to ten przepis jest idealny.

Co potrzebujemy ?

  • Mięso mielone 400 gr ( dobrej jakości! najlepiej indyk )
  • 3 marchewki
  • Pół korzenia pietruszki
  • ¼ selera
  • Kawałek pora , biała część
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół cebuli (lub jedna mała)
  • 2 puszki pomidorów
  • Sól, pieprz, oregano, tymianek

Krok 1

Wstawiamy wodę na makaron 🙂

Krok 2

Obieramy warzywa : marchewka, seler, pietruszka . Kroimy cebulę i por.

Krok 3

Przyprawiamy mięso: sól , pieprz, oregano, tymianek, czosnek, mieszamy dokładnie i formujemy małe kulki z mięsa

Krok 4

Rozgrzewamy odrobinę oliwy na patelni, smażymy kulki .

Krok 5

Kiedy mięso się smaży, ucieramy na tarce warzywa

Krok 6

Zdejmujemy z patelni mięso i na tej samej patelni, szklimy cebulę, por, po chwili dodajemy starte warzywa.

Krok 7

Po chwili dodajemy 2 puszki pomidorów, doprawiamy: solą pieprzem, oregano, tymiankiem ( wedle uznania) . Ścieramy 2 ząbki czosnku (* ja ścieram na tarce do sera, najłatwiejsza do umycia i praktycznie zero straty w ząbku 🙂 )

Krok 8

Dodajemy mięso , gotujemy przez chwilę. Do momentu aż w drugim garnku makaron będzie gotowy .

Krok 9

Mieszamy sos z makaronem, najlepiej w garnku od gotowania makaronu. Następnie nakładamy na talerze 🙂

krok 10

zapraszamy do stołu!

ps. powinnam jeszcze dodać krok 0, wstawiamy wino do lodówki 🙂

smacznego!

Dodaj komentarz