Przepis na włoską pizzę, czyli obiad w 15 minut!

Kto nie lubi pizzy ? Wspomnienie wakacji ? a może inspiracja/ motywacja do wyjazdu do Włoch? Poniżej przepis na najszybszą i niezawodną pizze, dosłownie w 15 minut. Zawsze się udaje i wszyscy ją lubią <3

Włoska pizza w przeciwieństwie do amerykańskiej jest na cienkim cieście z małą ilością dodatków, jednak dodatki te muszą być dobrej jakości.

Potrzebujemy : mąkę, oliwę, sól , drożdże i ser mozzarella ( nie żółty!) i nasze ulubione dodatki, lub to co mamy akurat w lodówce. Przepis ten doskonale nadaje się na czyszczenie resztek z lodówki 🙂

Proporcje :

Szklanka mąki, łyżka oliwy , około 6 g droższy, mniej wiecej 1/3 szlanka ciepłej wody i sól . ( na dużą pizze, podwajamy składniki) Nastawiamy piekarnik na najwyższą temperaturę ( wraz z blachą) bez termoobiegu. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, mąke mieszamy z solą , dodajemy oliwę i na koniec rozpuszczone drożdże.

Mieszamy, wałkujmy, cienko, jak na pierogi . Gotowe ciasto przekładamy na papier do pieczenia

Smarujemy sosem (ja zawsze mam w domu przecier pomidorowy w tubce z włoch, jest troche inny w smaku jak nasz w dodatku często przyprawiony. Można też posmarować zwykłym koncentratem pomidorowym ze słoika albo zrobić sos z puszki pomidorów gotowanych tak długo, aż zgęstnieją) kładziemy nasze ulubione dodatki np. szynka, salami, cebula, oliwki. Ja dziś akurat miałam kilka plastów szynki i cebulę, druga połowa to klasyk – m margarita ( na cześć królowej Margherity, dla której powstał placek w narodowych barwach włoch czerwony – sos, biały – mozzarella i zielony – bazylia)

Wkładamy do maksymalnie rozgrzanego piekarnika (ważne! blacha też musi być gorąco żeby ciasto zrobiło się chrupiące) na 8 minut

po 4 minutach otwieramy piekarnik, posypujemy pizze serem ( jeśli posypiemy od razu, ser się przypiecze i nie będzie ciągnący tylko twarda skorupka 🙂 ) Na koniec gorącą pizze, posypujemy rukolą i świeżymi pomidorami, najlepiej cherry 🙂

Zapraszamy wybrańców do stołu i smacznego!

Dodaj komentarz