Litewskie przysmaki. Przepis na bliny żmudzkie
Litwa nasz wschodni sąsiad ma bardzo wiele do zaoferowania, nie tylko pod względem historycznym czy kulturalnym ale i kulinarnym <3
Dziś szybki przepis na przepyszne bliny żmudzkie jakie jedliśmy w tym roku w Wilnie <3 jeden z przysmaków zaraz po kibinach (pierogi, nie mój poziom wtajemniczenia, raczej na pewno ich nie zrobie sama) czy cepelinach ( nad którymi pracuje, pierwsza wersja raczej do udanych nie należała).

Dlatego dziś szybki i sprawdzony przepis na bliny, każdy jest w stanie je zrobić !
Potrzebujemy :
- Kilogram ugotowanych ziemniaków
- jajko
- 3,4 łyżki mąki ziemniaczanej
- Sól i pieprz
Farsz :
- Mięso mielone
- Cebula
- Masło do smażenia
- Sól
- Pieprz
(ewentualnie rosół, jeśli mamy i chcemy mieć mięso bardziej wilgotne)
Farsz niestandardowy wegetariański
- Pieczarki
- Cebula
- Sól
- Pieprz
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki, przecisnąć przez praskę, dodać jajko, mąkę, sól, pieprz. Wyrobić lepkie ciasto, nie może być zbyt rzadkie.
Mięso/ pieczarki przesmażyć, doprawić ostudzić.
Uformować podłużny placek na dłoni, nałożyć farsz do środka , zawinąć placek i dobrze zlepić brzegi. Obtoczyć w mące i smażyć na gąrącym tłuszczu.
Litwini kochają śmietanę, gęstą i tłustą, dlatego też prawdziwe bliny żmudzkie bez śmietany na Litwie się nie obejdą.
Smacznego ! I zapraszamy na Litwę www.santaklara.pl

