Litewskie przysmaki. Przepis na bliny żmudzkie

Litwa nasz wschodni sąsiad ma bardzo wiele do zaoferowania, nie tylko pod względem historycznym czy kulturalnym ale i kulinarnym <3

Dziś szybki przepis na przepyszne bliny żmudzkie jakie jedliśmy w tym roku w Wilnie <3 jeden z przysmaków zaraz po kibinach (pierogi, nie mój poziom wtajemniczenia, raczej na pewno ich nie zrobie sama) czy cepelinach ( nad którymi pracuje, pierwsza wersja raczej do udanych nie należała).

Cepelin ( z lewej) i blin żmudzki ( z prawej) nasza kolacja w jednej z Wileńskich restauracji, do tego rosół z … koprem 😮 🙂

Dlatego dziś szybki i sprawdzony przepis na bliny, każdy jest w stanie je zrobić !

Potrzebujemy :

  • Kilogram ugotowanych ziemniaków
  • jajko
  • 3,4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Sól i pieprz

Farsz :

  • Mięso mielone
  • Cebula
  • Masło do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

(ewentualnie rosół, jeśli mamy i chcemy mieć mięso bardziej wilgotne)

Farsz niestandardowy wegetariański

  • Pieczarki
  • Cebula
  • Sól
  • Pieprz

Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki, przecisnąć przez praskę, dodać jajko, mąkę, sól, pieprz. Wyrobić lepkie ciasto, nie może być zbyt rzadkie.

Mięso/ pieczarki  przesmażyć, doprawić ostudzić.

Uformować podłużny placek na dłoni, nałożyć farsz do środka , zawinąć placek i dobrze zlepić brzegi. Obtoczyć w mące i smażyć na gąrącym tłuszczu.

Litwini kochają śmietanę, gęstą i tłustą, dlatego też prawdziwe bliny żmudzkie bez śmietany na Litwie się nie obejdą.

Smacznego ! I zapraszamy na Litwę www.santaklara.pl