Moussaka przepis. Grecki i Turecki specjał :)
Dziś zabieram was w kulinarną podróż na południowo wschodni kraniec Europy. Bałkański przysmak, Grecki ale też i Turecki specjał! Moussaka. Zapiekanka z bakłażana.
Potrzebujemy :
- 2 duże bakłażany
- 500 gramów mięsa ( oryginalnie baranina, jagnięcina u nas ciężko dostępne więc wedle upodobań, ja wybrałam indyka)
- puszka pomidorów lub 3 świeże pomidory bez skróry
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- ser zółty około 100 gram
- mleko około 3/4 szklanki
- 2 łyżki mąki i łyżka masła
- natka pietruszki pęczek
- przyprawy : sól , pieprz, kminek mielony, cynamon, rozmaryn i oregano
Przygotowanie :
cebulę zeszklić na odrobinie oleju/ oliwy z oliwek, dodajemy przyprawy : łyżeczkę kminku mielonego, cynamonu, oregano i pół łyżeczki rozmarynu, podsmażamy cebulę z przyprawami. DOdajemy mięso. Następnie sól i pieprz wedle uznania.
Gdy mięso już jest podsmażone, dodajemy puszkę pomidorów, natkę pietruszki i dusimy przez kilka minut. W tym czasie kroimy bakłażana w 2 cm talarki .
*dla tych, co mają więcej czasu można wcześniej upiec bakłażana, w piekarniku rozgrzanym do 180st. około 20 minut, delikarnie soląc i skrapiając oliwą ( nie za dużo oliwy, ponieważ bakłażan należy do warzyw które „piją” wciągną nadmiar tłuszczu, przez co nasze danie będzie tłuste.
nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i układamy naszą zapiekanę w naczyniu żaroodpornym. Warstwami bakłażan i mięso, bakłażan i mięso. Bakłażan
na wierch dodajemy sos beszamelowy** i starty ser. Pieczemy około 40 minut w temp. 180 st. DOskonale smakuje ze świeżą sałatą lodową z pomidorami i ogórkami. Smacznego 🙂
** sos beszamelowy :
łyżkę masła roztopić w małym garnku, dodajemy 2 łyżki mąki , mieszamy zasmażkę, dodajemy trochę mleka mieszamy żeby nie było grudek. Następnie dodajemy pozostałe mleko, mieszamy aż zgęstnieje. W między czasie przyprawiamy : odrobiną soli i pieprzu oraz gałki muszkatołowej!
Wszystkich głodnych smaków i podróży zapraszamy na naszą wielką wyprawę do Turcji <3