Moussaka przepis. Grecki i Turecki specjał :)

Dziś zabieram was w kulinarną podróż na południowo wschodni kraniec Europy. Bałkański przysmak, Grecki ale też i Turecki specjał! Moussaka. Zapiekanka z bakłażana.

Potrzebujemy :

  • 2 duże bakłażany
  • 500 gramów mięsa ( oryginalnie baranina, jagnięcina u nas ciężko dostępne więc wedle upodobań, ja wybrałam indyka)
  • puszka pomidorów lub 3 świeże pomidory bez skróry
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ser zółty około 100 gram
  • mleko około 3/4 szklanki
  • 2 łyżki mąki i łyżka masła
  • natka pietruszki pęczek
  • przyprawy : sól , pieprz, kminek mielony, cynamon, rozmaryn i oregano

Przygotowanie :

cebulę zeszklić na odrobinie oleju/ oliwy z oliwek, dodajemy przyprawy : łyżeczkę kminku mielonego, cynamonu, oregano i pół łyżeczki rozmarynu, podsmażamy cebulę z przyprawami. DOdajemy mięso. Następnie sól i pieprz wedle uznania.

Gdy mięso już jest podsmażone, dodajemy puszkę pomidorów, natkę pietruszki i dusimy przez kilka minut. W tym czasie kroimy bakłażana w 2 cm talarki .

*dla tych, co mają więcej czasu można wcześniej upiec bakłażana, w piekarniku rozgrzanym do 180st. około 20 minut, delikarnie soląc i skrapiając oliwą ( nie za dużo oliwy, ponieważ bakłażan należy do warzyw które „piją” wciągną nadmiar tłuszczu, przez co nasze danie będzie tłuste.

nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i układamy naszą zapiekanę w naczyniu żaroodpornym. Warstwami bakłażan i mięso, bakłażan i mięso. Bakłażan

na wierch dodajemy sos beszamelowy** i starty ser. Pieczemy około 40 minut w temp. 180 st. DOskonale smakuje ze świeżą sałatą lodową z pomidorami i ogórkami. Smacznego 🙂

** sos beszamelowy :

łyżkę masła roztopić w małym garnku, dodajemy 2 łyżki mąki , mieszamy zasmażkę, dodajemy trochę mleka mieszamy żeby nie było grudek. Następnie dodajemy pozostałe mleko, mieszamy aż zgęstnieje. W między czasie przyprawiamy : odrobiną soli i pieprzu oraz gałki muszkatołowej!

Wszystkich głodnych smaków i podróży zapraszamy na naszą wielką wyprawę do Turcji <3