Pomysł na szybki obiad. Spagetti mięsno-warzywne. 10 kroków
Kiedy nie masz czasu na wymyślny obiad, tak jak ja dziś , ( a chcę męża przywitać w domu, kiedy wraca po 10 dniach ) to ten przepis jest idealny.
Co potrzebujemy ?
- Mięso mielone 400 gr ( dobrej jakości! najlepiej indyk )
- 3 marchewki
- Pół korzenia pietruszki
- ¼ selera
- Kawałek pora , biała część
- 2 ząbki czosnku
- Pół cebuli (lub jedna mała)
- 2 puszki pomidorów
- Sól, pieprz, oregano, tymianek
Krok 1
Wstawiamy wodę na makaron 🙂
Krok 2
Obieramy warzywa : marchewka, seler, pietruszka . Kroimy cebulę i por.
Krok 3
Przyprawiamy mięso: sól , pieprz, oregano, tymianek, czosnek, mieszamy dokładnie i formujemy małe kulki z mięsa
Krok 4
Rozgrzewamy odrobinę oliwy na patelni, smażymy kulki .
Krok 5
Kiedy mięso się smaży, ucieramy na tarce warzywa
Krok 6
Zdejmujemy z patelni mięso i na tej samej patelni, szklimy cebulę, por, po chwili dodajemy starte warzywa.
Krok 7
Po chwili dodajemy 2 puszki pomidorów, doprawiamy: solą pieprzem, oregano, tymiankiem ( wedle uznania) . Ścieramy 2 ząbki czosnku (* ja ścieram na tarce do sera, najłatwiejsza do umycia i praktycznie zero straty w ząbku 🙂 )
Krok 8
Dodajemy mięso , gotujemy przez chwilę. Do momentu aż w drugim garnku makaron będzie gotowy .
Krok 9
Mieszamy sos z makaronem, najlepiej w garnku od gotowania makaronu. Następnie nakładamy na talerze 🙂
krok 10
zapraszamy do stołu!
ps. powinnam jeszcze dodać krok 0, wstawiamy wino do lodówki 🙂
smacznego!