Turecka zupa soczewicowa, polskiej żony ;)

W 2020 planujemy odwiedzić Turcję , dlatego też nastąpiło już rozpoznanie historii kraju, ciekawych miejsc ale i też kuchni. Jedną z podstawowych potraw w kuchni tureckiej jest zupa soczewicowa, jadana na śniadanie , obiad bądź kolacje 😉 Ja dziś wstałam o 5.30… nie mogąc spać rozejrzałam się po kuchni… co mamy w domu.. i tak oto jest! Idealna <3 turecko-polska zupka 😉

Potrzebujemy :

  • Bulion (warzywny, mięsny , jaki kto woli ja mam mniej więcej 1,5 L z warzywami,)
  • 5 ziemniaków (małych)
  • Pół szklanki soczewicy czerwonej (suchej)
  • Pół cebuli
  • Pół dyni (małej, ¼ dużej)
  • Przyprawy : 1 łyżeczka : curry,  kuminu, papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej, cynamonu,
  • Sól, pieprz
  • 2 garnki

Krok 1

Gotujemy bulion, jeśli już mamy to tylko grzejemy 😊

Krok 2

W rondlu (garnku nr 2), szklimy cebulę i ziemniaki pokrojone w kostkę na łyżce oliwy, ( żeby się nie przypaliły a szybciej ugotowały dodałam trochę bulionu po chwili i zostawiłam na pełnym gazie 😊 ) dodajemy też wszystkie przyprawy.

Krok 3

Do  bulionu (garnek 1 ) dodajemy dynię, gotujemy chwilę ,

W między czasie zalewamy soczewicę wodą, wystarczy kilka minut żeby spęczniała

Krok 4

Blendujemy bulion i warzywa z niego ( marchew, seler, pietruszka + dynia), kiedy zupa już jest gładka, dodajemy nasze ziemniaki z przyprawami oraz namoczoną soczewicę (garnek 2, do garnka 1 )

Krok 5

Gotujemy przez chwilę, doprawiamy 😊

Krok 6

Zapraszamy do stołu, na idealną rozgrzewającą jesienną zupę <3