Turecka zupa soczewicowa, polskiej żony ;)
W 2020 planujemy odwiedzić Turcję , dlatego też nastąpiło już rozpoznanie historii kraju, ciekawych miejsc ale i też kuchni. Jedną z podstawowych potraw w kuchni tureckiej jest zupa soczewicowa, jadana na śniadanie , obiad bądź kolacje 😉 Ja dziś wstałam o 5.30… nie mogąc spać rozejrzałam się po kuchni… co mamy w domu.. i tak oto jest! Idealna <3 turecko-polska zupka 😉
Potrzebujemy :
- Bulion (warzywny, mięsny , jaki kto woli ja mam mniej więcej 1,5 L z warzywami,)
- 5 ziemniaków (małych)
- Pół szklanki soczewicy czerwonej (suchej)
- Pół cebuli
- Pół dyni (małej, ¼ dużej)
- Przyprawy : 1 łyżeczka : curry, kuminu, papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki ostrej, cynamonu,
- Sól, pieprz
- 2 garnki
Krok 1
Gotujemy bulion, jeśli już mamy to tylko grzejemy 😊
Krok 2
W rondlu (garnku nr 2), szklimy cebulę i ziemniaki pokrojone w kostkę na łyżce oliwy, ( żeby się nie przypaliły a szybciej ugotowały dodałam trochę bulionu po chwili i zostawiłam na pełnym gazie 😊 ) dodajemy też wszystkie przyprawy.


Krok 3
Do bulionu (garnek 1 ) dodajemy dynię, gotujemy chwilę ,
W między czasie zalewamy soczewicę wodą, wystarczy kilka minut żeby spęczniała
Krok 4
Blendujemy bulion i warzywa z niego ( marchew, seler, pietruszka + dynia), kiedy zupa już jest gładka, dodajemy nasze ziemniaki z przyprawami oraz namoczoną soczewicę (garnek 2, do garnka 1 )

Krok 5
Gotujemy przez chwilę, doprawiamy 😊
Krok 6

Zapraszamy do stołu, na idealną rozgrzewającą jesienną zupę <3